Broccolisås AIP

  • Ca 4 portioner
500-600 gbroccoli, ångkokad
1 stgul lök, hackad
1 stvitlöksklyfta, pressad
1 st gurkmejafinger, ca 3-4 cm, rivet
1 burkkokosmjölk
1 tsktimjan
0.5 tskbasilika
4 msknäringsjäst
1 stbuljongtärning eller motsvarande fond
1-1.5 tskarrowroot, beroende på hur pass tjock man vill ha såsen
olivolja att steka i
ev havssalt

Gör så här

  1. Dela broccolin i buketter och ångkoka i ca 8-10 minuter.
  2. Under tiden, gör redningen till såsen:
    1. Stek lök, gurkmeja och kryddorna i olivoljan.
    2. Tillsätt kokosmjölken, näringsjästen och buljongen.
    3. Strö över arrowrooten och vispa ihop så att det inte bildas klumpar.
    4. Koka upp hastigt så att redningen tjocknar.
  3. Tillsätt broccolibuketterna och mosa dem med vispen.
  4. Smaka av och servera!

Kommentar

Pumpapasta AIP

  • Ca 4 portioner
~2/3 butternutpumpa, i pastaform
2-3 mskolivolja eller avokadoolja
1 tsktorkad basilika
0.5 tskvitlökspulver (valfritt)
havssalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Strimla pumpan till ”pasta” och lägg i en ugnssäker form.
  3. Häll över olja och kryddor och blanda runt.
  4. Sätt in i ugnen i ca 25-30 min. Rör runt efter halva tiden.

Kommentar

Grönkålssås med tonfisk AIP

  • 4 portioner
~250 ggrönkål, färsk
1 stgul lök, hackad
1 klyftavitlök, liten (eller vitlökspulver), hackad
4 dl kokosgrädde
1 dlkokosmjölk
3 msknäringsjäst
½ tärninggrönsaksbuljong eller motsvarande fond
ett par nävarspenat (valfritt)
½ liten citron, skalet
1 liten citron, saften
2 burkartonfisk
havssalt
1-2 mskolivolja, till stekning

Gör så här

  1. Strimla grönkålen och lägg i en stekpanna tillsammans med olivoljan och stek på låg värme ett par minuter.
  2. Tillsätt löken och stek ytterligare ett par minuter.
  3. Rör ner kokosgrädden och kokosmjölken, tillsammans med näringsjästen och buljongen. Riv och pressa även citronen och tillsätt. Låt puttra på svag värme i ca 7-8 minuter, tills grönkålen känns klar.
  4. Tillsätt tonfisken och låt puttra med någon minut, tills den känns varm.
  5. Smaka av med saltet och släng över nävarna med spenat.
  6. Servera!

Kommentar

Pastasåsen tillsammans med pumpapasta.

Testa att använda kapris vid tillfälle.

Tonfisksås till pasta AIP

  • 4 port – innehåller vin
5 dl pumpapuré (ångkoka dagen innan och mixa slät med stavmixer tex)
1.5 dl rött vin
1 st gul lök
1 msk grönsaksfond eller motsvarande buljong
½ kruka persilja
2 msk coconut aminos
1 msk kokossocker (kan uteslutas, men bidrar till kontrasten mellan sött och syrligt)
1 st citron, juicen
2 burkar tonfisk
havssalt efter smak

Gör så här

  1. Stek löken och tillsätt därefter pumpapurén, vinet och buljong, tillsammans med hälften av persiljan. Låt puttra i ca 25 min, tills det kokat ihop ordentligt (och alkoholen dunstat).
  2. Tillsätt tonfisken, resten av persiljan och smaka sedan av med coconut aminos, ev kokossocker och citronjuice. Smaken balanserar mellan sött och syrligt på liknande vis som tomatsås gör.
  3. Koka upp och servera till tex grönskspasta.

Pizza med deg på tapioca och kokosmjöl AIP

Källa: TheCuriousCoconut

  • 1 st pizza
~1.5 dl tapiokamjöl (ej cassavamjöl)
1.25 dl kokosmjöl
½ tsk havssalt
3 msk näringsjäst (valfritt)
1 tsk  rosmarin
1 tsk oregano
4-5 msk olivolja
1 msk agar agar
1.5 dl vatten

Topping

~1.5 dl nomato-sås
~1.5 dl ost-sås

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 225grader.
  2. Blanda mjöl, salt, kryddor, näringsjäst och agar agar.
  3. Blanda ner olja och därefter vatten.
  4. Låt degen vila en stund. Om den fortfarande är kladdig efter det, tillsätt ytterligare lite mjöl.
  5. Baka ut till en pizza på ca 24 cm i diameter.
  6. Grädda i ugnen i ca 10-12 minuter. Den ska börja bli gyllene till färgen.
  7. Medan pizzabotten gräddas, preppa toppingen, tex nomato-sås.
  8. Bred ut nomato-såsen på den gräddade pizzabotten och se till att bre ut så nära kanterna så möjligt eftersom de delar som inte har sås på sig kommer att bli väldigt hårda efteråt.
  9. Lägg på önskad topping och grädda i ytterligare 10 minuter.

Kommentar

Dubbel sats räcker till en hel plåt.

Degen är väldigt smulig innan den är gräddad, i alla fall om man använder agar agar. Det enda som gäller är i princip att handknåda ut den på plåten. Resultatet blir dock bra.

Topping på bilden nedan:

Krämig citronpasta med lax AIP

  • Ca 4 portioner
1 st savoykålshuvud, litet/medelstort
2 st gula lökar
1 msk olivolja
3 dl syrad kokosgrädde (eller kokosyoghurt)
1 msk arrowroot (valbart)
400 g lax
2 msk avocadoolja eller kokosolja för stekning
1 nypa salt
1 st liten citron, skalet av
200 g sötpotatisgnocchi

Gör så här

  1. Sötpotatisgnocchi
    För att förkorta tillagningstiden, se till att förbered denna dagen innan.
  2. Såsen
    Fräs savoykålen tillsammans med löken och vitlöken ca 5-7 minuter, tills kålen blir mjuk. Under tiden, stek laxen i bitar i en annan panna.
  3. Rör ner grädden och låt koka ihop. Red ev med arrowrooten ifall såsen blir för tunn. Den ska kännas lagom tjock och riktigt krämig.
  4. Blanda ner laxbitarna, riv ner citronskalet och smaka av med salt.

Kommentar

Detta blev förvånansvärt gott! Smakade ”riktig” krämig pasta med grädde eller creme fraiche.

Till denna gång gjorde jag sötpotatisgnocchi på lila sötpotatis (lika delar cassavamjöl och arrowroot + en skvätt med olja och salt).

_20171202_084617.JPG

Sötpotatisgnocchi AIP

Källa: SimpleRootsWellness

  • 4 portioner
5 dl kokad sötpotatis (helst gårdagens)
2.5 dl arrowroot
1.25 dl potatismjöl, kan bytas ut mot mer arrowroot eller tapiokastärkelse, inte tapiokamjöl (OBS! tapiokastärkelse är ej AIP)

Gör så här

  1. Mosa sötpotatisen (helst varm).
  2. Blanda ner arrowroot lite i taget och blanda, t ex med en potatisstamp.
  3. Blanda ner potatismjölet. Knåda för hand då det går.
  4. Dela i fyra delar och rulla varje del till en ca 2 cm tjock rulle.
  5. Dela i ca 2 cm stora bitar och ”gaffla”.
  6. Tillaga på önskat sätt. (se nedan)

Tips!

Servera gärna tillsammans med grönkålspeston här, som passar utmärkt till (visas på bilden upptill).

Koka

Koka upp vatten och lägg i en åt gången så att de inte fastnar i varandra. Koka tills de flyter upp och låt dem sedan ligga och torka en stund.

Steka

-Värm en stekpanna på medelvärme och tillsätt olja. Stek tills gnocchin blivit gyllene och krispig. Vänd och stek på båda sidor.

Spara

När gnocchin är klar, låt den ligga och torka i 2-6 timmar, tills den torkat helt. Lägg därefter i en burk eller påse i kylen där den håller i ca 1 vecka eller frys för framtida bruk.