- Utan kokos
2 dl | cassavamjöl |
0.5 dl | arrowroot |
0.75 dl | olja |
1 tsk | citronsaft |
1 msk | vatten |
1 tsk | honung |
havssalt, efter smak |
Gör så här
- Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
- Grädda på 175 grader i ~7 minuter.
2 dl | cassavamjöl |
0.5 dl | arrowroot |
0.75 dl | olja |
1 tsk | citronsaft |
1 msk | vatten |
1 tsk | honung |
havssalt, efter smak |
Gör så här
Kakan
0.75 dl | kokosmjöl |
0.75 dl | cassavamjöl |
1 msk | arrowroot |
1 dl | fint jordmandelmjöl |
1 krm | bikarbonat |
0.75 dl | kokosolja, rumstempererad eller smält |
1 dl | kokosmjölk |
0.75 dl | äppelmos, osötat |
1 msk | honung |
1 msk | inulin |
2 msk | pressad citron |
1 krm | skal av citron |
½ st | äpple i tunna skivor |
2 tsk | kanel |
2 tsk | kokossocker |
grovt kokosmjöl eller kokosflingor och kokosolja till formen |
Topping
0.5 dl | jordmandelspån, hackade |
resterna av kanelblandningen från äpplena | |
1 krm | kardemumma (EJ AIP – uteslut om ej återintroducerat) |
1 msk | kokosflingor |
1-1.5 tsk | honung |
Gör så här
Kommentar
Detta blir en riktigt saftig kaka! Vill man ha den ännu saftigare så borde man kunna byta ut kokosmjölken mot kokosgrädde, men det har jag inte provat än.
2 dl | fint jordmandelmjöl |
0.75 dl | kokosmjöl |
0.5 dl | arrowroot |
0.75 dl | cassavamjöl |
1 krm | havssalt |
0.5 dl | kokosolja |
1 msk | honung |
0.75 dl | kokosmjölk |
Till serveringen
ev mandelmassa AIP | |
bär, tex hallon och blåbär | |
kokosgrädde, typ Garants |
Gör så här
Kommentar
Extra gott med ett lager med jordmandelmassa under grädden!
Blöta ingredienser
3 dl | morot, finriven ~ ca 150 g |
0.5 dl | kokosolja |
2 dl | äppel- och päronmos (se nedan) |
2 msk | apelsinjuice |
2 msk | vatten |
Äppel- och päronmos
~1 dl | äpple, tärnad |
~1 dl | päron, tärnad |
1 tsk | riven ingefära |
1 liten bit | kanelstång |
1 msk | vatten |
Torra ingredienser
2 msk | cassavamjöl |
2 msk | kokosmjöl |
2 msk | arrowroot |
0.75 dl | jordmandelmjöl, fint |
12 st | valnötshalvor, hackade (uteslut vid AIP) |
2 krm | bikarbonat |
1 msk | kanel |
2 tsk | kardemumma (uteslut vid AIP) |
2 krm | havssalt |
2 tsk | agar agar |
2 msk | honung |
2 msk | kokossocker |
kokosolja + ev grovt kokosmjöl till att bröa formen |
Glasyr
1.5 dl | kokosyoghurt |
2 msk | kokossmör |
2 tsk | citronsaft |
2 tsk | honung (kan uteslutas) |
eller
1.5 dl | kokosgrädde (typ Garants) |
4.5 msk | kokossmör |
2 msk | citronsaft |
2 tsk | honung (kan uteslutas) |
Gör så här
Kommentar
Har även provat en rund variant (15cm Ø), som blev lite tjockare. Det är en smaksak vilket man föredrar. Själv tycker jag den kantiga blev godare, för att den blev tunnare.
Fyllning
200 g | hackad ananas, helst färsk |
0.5 dl | kokosflingor |
0.5 dl | kokosyoghurt |
1 dl | vanlijcreme (se nedan) |
1 msk | sötning, tex inulin, honung (ifall ananasen är mer syrlig än söt) |
1 tsk | arrowroot |
1-2 krm | skal av lime |
Vanlijcreme
1 dl | kokosgrädde (typ Garants) |
1 msk | honung |
1 tsk | vaniljpulver |
1 nypa | havssalt |
1 tsk | citronsaft |
1 krm | agar agar (går att använda gelatin istället om man hellre vill) |
Gör så här
Kommentar
Serveringstips! Ett par klickar kokosyoghurt med lite vaniljpulver och några teskedar limejuice i blev jättegott.
1 dl | tjock kokosgrädde (typ Garants) |
4 st | dadlar, hackade |
2 msk | kokosolja |
60 g | vit choklad |
1 krm | vaniljpulver |
~0.5 krm | havssalt |
0.5 msk | kokossocker |
Gör så här
1 dl | grovt jordmandelmjöl |
0.75 dl | inulin (går att byta ut mot en dryg matsked honung om man vill) |
0.5 dl | kokossocker |
4 msk | kokosolja |
1 tsk | vatten |
Gör så här
Kommentar
För att få en lite mer lättjobbad massa, så rullade jag in den i en bit bakplåtspapper (funkar ju med plastfilm också) och tryckte ner den i en hushållsrulle, så att den blir en lätthanterlig ”korv”, och sen in i kylen. Blir bra när jag sen vill riva eller skära bitar och t ex stoppa i bullarna eller så.
1 dl | jordmandlar, grovt hackade |
3 dl | jordmandelmjöl |
3 msk | arrowroot + 1 tsk |
1 dl | inulin |
0.5 tsk | vaniljpulver |
2 msk | honung |
0.5 tsk | havssalt |
2 msk | kokosolja |
0.75 tsk | bikarbonat |
1 dl | kokosmjölk |
1 tsk | äppelcidervinäger |
Smaksättningar
1 pkt | saffran |
0.5 msk | skal av apelsin |
1 msk | carob |
0.5 msk | ingefära |
0.5 msk | skal av apelsin |
Gör så här
Kommentar
Smaksättning kan man skippa om man vill. De är goda som de är också, småsöta och knapriga.
Tyckte att saffranssmaken försvann lite, men det kanske också kan bero lite på vilken typ av saffran man använder. Man kan ju också hälla i lite mer saffran. Smak av.
De blev förvånansvärt knapriga och lika ”riktiga” biscottis 🙂
1 dl | cassavamjöl |
1 dl | jordmandelmjöl, fint |
0.25 dl | vattenkastanjemjöl |
1 msk | arrowroot |
0.25 dl | inulin |
0.5 msk | kokosmjöl |
3 krm | bikarbonat |
1 tsk | äppelcidervinäger |
2 msk | kokosgrädde |
2 msk | kokosolja |
1 msk | honung |
2 tsk | kardemumma (AIP: använd ingefära) |
Gör så här
Kommentar
Kakorna på bilden är gula i färgen för att jag testat att göra en variant, ”saffranskardemummaskorpor”, och lagt i 1 pkt saffran.
I ett tidigare test av denna idé till recept hade jag inget vattenkastanjemjöl i, bara lika delar cassava- och jordmandelmjöl, och jag upplevde att degen blev en aning smuligare i konsistensen, sprickor vid gräddning som är ganska vanligt för AIP-recept, men att smaken ändå var utmärkt så klart. Så har man inget vattenkastanjemjöl går det bra att byta ut mot lika delar cassava- och jordmandelmjöl.
Dessa kakor är ganska osöta, så vill man ha en sötare smak, kan man testa att blanda ner lite kokossocker eller någon matsked honung.
Pajdeg
~1.5 dl | cassavamjöl |
0.75 dl | arrowroot |
1 dl | jordmandelmjöl, fint |
1 dl | kokosolja |
0.5 tsk | havssalt |
Fyllning
½ sats | Tigernötssmör AIP |
0.75 msk | kanel |
2 tsk | ingefära |
1 krm | kryddnejlika |
1 nypa | havssalt |
Kolasås
dubbel sats kolasås | se: Kolapaj AIP |
2 tsk | kokossmör |
1.5 dl | lingon, färska eller tinade |
Gör så här
Kommentar
I och med att pajdegen är helt osötad, så passar det bättre att inte ha en ”kant” på pajen tycker jag, för den blir ganska ”ensam” utan kolasåsen på slutet. Ett annat alternativ kan vara att blanda ner lite kokossocker eller inulin om man hellre vill det.