Pajdeg 2 AIP

  • Utan kokos
2 dlcassavamjöl
0.5 dlarrowroot
0.75 dlolja
1 tskcitronsaft
1 mskvatten
1 tskhonung
havssalt, efter smak

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
  2. Grädda på 175 grader i ~7 minuter.

Lyxig äppelkaka AIP

  • Ca 8 bitar, en form på 20-22 Ø

Kakan

0.75 dl kokosmjöl
0.75 dlcassavamjöl
1 mskarrowroot
1 dlfint jordmandelmjöl
1 krmbikarbonat
0.75 dlkokosolja, rumstempererad eller smält
1 dlkokosmjölk
0.75 dläppelmos, osötat
1 mskhonung
1 mskinulin
2 mskpressad citron
1 krmskal av citron
½ stäpple i tunna skivor
2 tskkanel
2 tskkokossocker
grovt kokosmjöl eller kokosflingor och kokosolja till formen

Topping

0.5 dljordmandelspån, hackade

resterna av kanelblandningen från äpplena
1 krmkardemumma (EJ AIP – uteslut om ej återintroducerat)
1 mskkokosflingor
1-1.5 tskhonung

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Blanda torrvarorna, inkluseve inulinet, genom att sikta ner det i en bunke.
  3. Rör ner kokosoljan. Det blir lite som smuldeg om man blandar ner den utan att smälta den.
  4. Häll i kokosmjölken, äppelmoset, citronjuicen+skal och honungen och rör om ordentligt. Häll därefter upp i en smord bakform (med eller utan kokosflingor).
  5. Blanda kanel och kokossocker i en separat skål.
  6. Skiva äpplet i ca 2 mm tunna skivor och vänd dem i kanelblandningen. Se till att äppelbitarna blir ordentligt ”marinerade” i kanelen.
  7. Stick ner äppelskivorna i smeten.
  8. Gör i ordning toppingen:
    1. Plocka bort hårda och fula bitar ur jordmandlarna och hacka den därefter.
    2. Rosta jordmandeln i en stekpanna tills de börjar få färg. Tänk på att de bränns vid lägg och också att inte rosta dem för mycket då de kommer få färg i ugnen också.
    3. Häll upp i en liten skål och häll över kokosflingor, kanelblandningen som blivit över efter äpplena och ev kardemumma (eller lite mer kanel). Känns det knappt, häll på lite mer kanel. Blanda runt.
    4. Rör ner honungen. Det ska bli lite som en kladdig granola.
  9. Strö toppingen över kakan och ställ in i ugnen i mitten/nedre delen av ugnen i 35-40 min. Lägg på en bit folie om färgen börjar se klar ut innan kakan är klar. Känn efter med en sticka när kakan är klar.
  10. Låt svalna innan servering.

Kommentar

Detta blir en riktigt saftig kaka! Vill man ha den ännu saftigare så borde man kunna byta ut kokosmjölken mot kokosgrädde, men det har jag inte provat än.

Mandelmusslor AIP

  • 12 st, beroende på storlek på formarna
2 dlfint jordmandelmjöl
0.75 dlkokosmjöl
0.5 dlarrowroot
0.75 dlcassavamjöl
1 krmhavssalt
0.5 dlkokosolja
1 mskhonung
0.75 dlkokosmjölk

Till serveringen

ev mandelmassa AIP
bär, tex hallon och blåbär
kokosgrädde, typ Garants

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Blanda alla torrvaror i en bunke.
  3. Blanda ner kokosoljan i mjölblandningen. Det blir ungefär som när man gör smuldeg.
  4. Rör ned honung och kokosmjölk.
  5. Degen blir lite åt det blöta hållet, men ska inte vara riktigt blöt. Om så är fallet, häll i någon tesked kokosmjöl ytterligare och blanda ordentligt.
  6. Tryck ut i formar och grädda i ca 10-12 minuter, tills de fått lite färg.
  7. Låt dem svalna ordentligt innan de tas ur formarna.
  8. Servera med kokosgrädde och bär

Kommentar

Extra gott med ett lager med jordmandelmassa under grädden!

Morotskaka AIP/Paleo

  • Ca 16 bitar i en form på 20 x 30 cm.

Blöta ingredienser

3 dlmorot, finriven ~ ca 150 g
0.5 dlkokosolja
2 dläppel- och päronmos (se nedan)
2 mskapelsinjuice
2 mskvatten

Äppel- och päronmos

~1 dläpple, tärnad
~1 dlpäron, tärnad
1 tskriven ingefära
1 liten bitkanelstång
1 mskvatten

Torra ingredienser

2 mskcassavamjöl
2 mskkokosmjöl
2 mskarrowroot
0.75 dljordmandelmjöl, fint
12 stvalnötshalvor, hackade (uteslut vid AIP)
2 krmbikarbonat
1 mskkanel
2 tskkardemumma (uteslut vid AIP)
2 krmhavssalt
2 tskagar agar
2 mskhonung
2 mskkokossocker
kokosolja + ev grovt kokosmjöl till att bröa formen

Glasyr

1.5 dlkokosyoghurt
2 mskkokossmör
2 tskcitronsaft
2 tskhonung (kan uteslutas)

eller

1.5 dlkokosgrädde (typ Garants)
4.5 mskkokossmör
2 mskcitronsaft
2 tskhonung (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Börja med fruktmoset:
    1. Tärna äpplet och päronet.
    2. Lägg i en kastrull, tillsammans med vattnet, ingefäran och kanelen.
    3. Koka upp och låt puttra i ca 8-10 minuter.
  3. Riv moroten och lägg i en bunke tillsammans med kokosoljan, apelsinjuicen och vattnet.
  4. Blanda ihop torrvarorna i en annan bunke.
  5. Då fruktmoset är klart, blanda ner det i bunken med morotsblandningen och rör ordentligt. Kokosoljan smälter av fruktmosets värme.
  6. Rör ner mjölblandningen i morots- och fruktblandningen. Om det känns torrt, blanda ner någon tesked vatten eller apelsinjuice till.
  7. Smörj formen och bröa ev med kokosflingor eller grovt kokosmjöl, alternativt använd bakplåtspapper och bred ut blandningen.
  8. Ställ in i ugnen i ca 35-40 minuter. Prova med sticka att det är klart.
  9. Låt svalna ordentligt.
  10. Gör glasyren under tiden:
    1. Välj glasyr, med yoghurtbas eller kokosgrädde.
    2. Smaka av.
  11. När kakan svalnat helt, bred ut glasyren och ställ in i kylen tills glasyren stelnat. Och den blir ännu godare dagen efter.. 😉

Kommentar

Har även provat en rund variant (15cm Ø), som blev lite tjockare. Det är en smaksak vilket man föredrar. Själv tycker jag den kantiga blev godare, för att den blev tunnare.

Ananaspaj AIP

  • 1 paj, 20 cm Ø

Fyllning

200 ghackad ananas, helst färsk
0.5 dlkokosflingor
0.5 dlkokosyoghurt
1 dlvanlijcreme (se nedan)
1 msksötning, tex inulin, honung (ifall ananasen är mer syrlig än söt)
1 tskarrowroot
1-2 krmskal av lime

Vanlijcreme

1 dlkokosgrädde (typ Garants)
1 mskhonung
1 tskvaniljpulver
1 nypahavssalt
1 tskcitronsaft
1 krmagar agar (går att använda gelatin istället om man hellre vill)

Gör så här

  1. Börja med att göra i ordning vaniljcrémen: Blanda alla ingredienser utom agar agar och värm i en kastrull. Låt puttra några minuter. Dra därefter åt sidan och rör ner agar agar under omrörning. Häll upp i en liten skål och ställ in i kylen.
  2. Medan vaniljcrémen stelnar, gör i ordning pajdegen. Grädda enligt beskrivning.
  3. Medan pajdegen står i ugnen, gör i ordning fyllnigen: Hacka ananasen och rör ner resten av ingredienserna. Smaka av och söt ev mer.
  4. När pajdegen är gräddad, höj värmen till 175 grader.
  5. Bred ut fyllningen över pajdegen och ställ in ugnen i ca 25-30 minuter.
  6. Ät varm eller kall!

Kommentar

Serveringstips! Ett par klickar kokosyoghurt med lite vaniljpulver och några teskedar limejuice i blev jättegott.

Tryffelbas AIP

1 dltjock kokosgrädde (typ Garants)
4 stdadlar, hackade
2 mskkokosolja
60 gvit choklad
1 krmvaniljpulver
~0.5 krmhavssalt
0.5 mskkokossocker

Gör så här

  1. Värm kokosgrädde, havssalt och ev kryddor och låt sjuda en stund.
  2. Tillsätt dadlarna. Låt koka ihop och sjuda på låg värme under omrörning i ca 5 min. Dadlarna ska lösas upp och det ska bli en tjock sås (blir det inte det, ta en stavmixer till hjälp och låt sjuda ytterligare ett par minuter).
  3. Dra av från plattan och lägg ner ”vit choklad” och kokosoljan. Rör ihop till en tjock smet och tillsätt vaniljpulvret. Smaka av med ev mer salt.
  4. Ställ in i kylen tills den har stelnat.

Jordmandelmassa AIP

  • ~190 g
1 dlgrovt jordmandelmjöl
0.75 dlinulin (går att byta ut mot en dryg matsked honung om man vill)
0.5 dlkokossocker
4 mskkokosolja
1 tskvatten

Gör så här

  1. Blanda ihop mjöl, inulin och socker.
  2. Arbeta ner kokosoljan, blir som smuldeg typ.
  3. Häll på skvätten med vatten sist och rör ihop med en gaffel el. dyl. Skulle massan kännas för lös, blanda ner lite mer mjöl. Däremot kommer massan att vara mjuk tills den stelnat i kylen, så helt hård blir den inte innan.
  4. Ställ in i kylen.

Kommentar

För att få en lite mer lättjobbad massa, så rullade jag in den i en bit bakplåtspapper (funkar ju med plastfilm också) och tryckte ner den i en hushållsrulle, så att den blir en lätthanterlig ”korv”, och sen in i kylen. Blir bra när jag sen vill riva eller skära bitar och t ex stoppa i bullarna eller så. 

Biscotti AIP

  • Antal beror på storlek, men de försvinner väldigt fort, hann inte räkna..
1 dljordmandlar, grovt hackade
3 dljordmandelmjöl
3 mskarrowroot +  1 tsk
1 dl inulin
0.5 tskvaniljpulver
2 mskhonung
0.5 tskhavssalt
2 mskkokosolja
0.75 tskbikarbonat
1 dlkokosmjölk
1 tskäppelcidervinäger

Smaksättningar

1 pktsaffran
0.5 mskskal av apelsin
1 mskcarob
0.5 mskingefära
0.5 mskskal av apelsin

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Hacka jordmandlarna grovt och se till att sortera bort dåliga och extra hårda mandlar. Rosta i stekpanna på låg värme i ca 10-15 minuter.
  3. Blanda alla torrvaror (utom den extra teskeden arrowroot) i en bunke och blanda väl.
  4. Värm kokosmjölken, äppelcidervinägern, honungen, kokosoljan och ev apelsinskal i en kastrull. Red med den extra teskeden arrowroot (för att få en lite mer kompakt deg utan att den blir torr är tanken).
  5. När vätskeblandningen tjocknat en aning, häll den över mjölblandningen och blanda väl. Det ska bli en tjock smet. Rör också ner jordmandlarna. Konsistensen ska nu påminna lite om tjockt jordnötssmör. Det ska alltså inte vara rinnigt, utan mer tjockt och kladdigt.
  6. Häll ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, ca 1.5 – 2 cm tjock i antingen en eller flera avlånga delar, beronde på hur du vill att de ska se ut när du sedan skär dem.
  7. Sätt in plåten i ugnen i ca 20 minuter. Det blir en lite småseg kaka med fin färg.
  8. Låt den svalna ordentligt, så att den håller ihop, och skär sedan bitar på snedden.
  9. Lägg tillbaka bitarna på bakplåtspappret och ställ tillbaka in i ugnen på 100 grader i ca 1 – 1.5 timme, beroende på hur pass hårda eller sega du vill ha dem. De blir ännu mer knapriga efter det att man tagit ut dem ur ugnen, så det kan vara bra att testa sig fram.

Kommentar

Smaksättning kan man skippa om man vill. De är goda som de är också, småsöta och knapriga.

Tyckte att saffranssmaken försvann lite, men det kanske också kan bero lite på vilken typ av saffran man använder. Man kan ju också hälla i lite mer saffran. Smak av.

De blev förvånansvärt knapriga och lika ”riktiga” biscottis 🙂

Kardemummaskorpor Paleo/AIP (variant)

  • Ca 20 – 25 st
1 dlcassavamjöl
1 dljordmandelmjöl, fint
0.25 dlvattenkastanjemjöl 
1 mskarrowroot
0.25 dlinulin
0.5 mskkokosmjöl
3 krmbikarbonat
1 tskäppelcidervinäger
2 mskkokosgrädde
2 mskkokosolja
1 mskhonung
2 tskkardemumma (AIP: använd ingefära)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda ihop torrvarorna, inklusive kardemumma och bikarbonat.
  3. Värm kokosgrädde, honung och äppelcidervinäger till ljummet och blanda ner.
  4. Blanda ner kokosolja och knåda ihop till en kakdeg.
  5. Dela degen i delar och forma en ”korv” av en mindre del och försök rulla till en en 5-kronas storlek i diameter (om nu någon fortfarande minns hur de ser ut ;-)). Om den är välknådad och lite väl mjuk, så låt rullen ligga en stund innan du skär skivor.
  6.  Skär skivor med en vass kniv, en knapp centimeter tjocka. Lägg upp på plåt och tryck ut dem lite med tumflatan, till en knapp halv centimeter i tjocklek. Är de tjockare, så blir de lite sprödare i konsistensen och är de tunnare, så blir de lite hårdare. Hur man vill ha det är en smaksak.
  7. Sätt in i ugnen i ca 7-8 minuter.

Kommentar
Kakorna på bilden är gula i färgen för att jag testat att göra en variant, ”saffranskardemummaskorpor”, och lagt i 1 pkt saffran.

I ett tidigare test av denna idé till recept hade jag inget vattenkastanjemjöl i, bara lika delar cassava- och jordmandelmjöl, och jag upplevde att degen blev en aning smuligare i konsistensen, sprickor vid gräddning som är ganska vanligt för AIP-recept, men att smaken ändå var utmärkt så klart. Så har man inget vattenkastanjemjöl går det bra att byta ut mot lika delar cassava- och jordmandelmjöl.

Dessa kakor är ganska osöta, så vill man ha en sötare smak, kan man testa att blanda ner lite kokossocker eller någon matsked honung.

Lingonkolapaj AIP

    • Ca 10-12 bitar
    • Springform 19 cm Ø

Pajdeg

 ~1.5 dl  cassavamjöl
0.75 dl  arrowroot
1 dl  jordmandelmjöl, fint
1 dl  kokosolja
 0.5 tsk  havssalt

Fyllning

½ sats Tigernötssmör AIP
0.75 msk kanel
2 tsk ingefära
1 krm kryddnejlika
1 nypa havssalt

Kolasås

dubbel sats kolasås se: Kolapaj AIP
2 tsk kokossmör
1.5 dl lingon, färska eller tinade

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Kolasås: Börja med att sätta på kolasåsen, eftersom den ska koka ganska länge, i dryga timmen. Följ instruktionerna i länken ovan.
  3. Pajdeg: Blanda ihop ingredienserna till pajdegen. Den blir ganska kladdig, vilket är som det ska.
  4. Tryck/bred ut pajdegen längs botten, lika tjock överallt (alltså ej som på bilden ovan) och ställ in den i ugnen då den blivit varm och grädda i ca 20-25 minuter.
  5. Tigernötssmör: Gör i ordning tigernötssmöret. Även om det bara behövs ½ sats, så kan det vara enklare att göra i ordning en hel sats ändå med tanke på att det är svårt att mixa om det blir för liten mängd. Eller om man vill ha ännu mer fyllning…
  6. Blanda ner kryddorna i tigernötssmöret och smaka ev av med mer om något saknas. Ställ åt sidan tills pajbottnen är klar.
  7. När pajbottnen är klar, ta ut och låt den svalna. Bred därefter ut fyllningen till ett jämnt lager.
  8. Kolasås: När såsen börjar tjockna ordentligt, så är den klar. Rör ned 2 tsk kokossmör till och låt den därefter svalna till ljummen. Den blir då ännu lite tjockare.
  9. Rör ner 1 dl lingon i kolasåsen och spara 0.5 dl till dekoration. Blanda såsen och bären genom att röra försiktigt. Häll/bred sedan försiktigt ut såsen ovanpå pajbottnen med fyllningen.
  10. Strö över de sista 0.5 dl lingon och ställ in i kylen i några timmar. Som med många goda kakor blir även denna ännu bättre dagen därpå.

Kommentar

I och med att pajdegen är helt osötad, så passar det bättre att inte ha en ”kant” på pajen tycker jag, för den blir ganska ”ensam” utan kolasåsen på slutet. Ett annat alternativ kan vara att blanda ner lite kokossocker eller inulin om man hellre vill det.