Gyllengul fiskgryta med ugnsrostade grönsaker AIP

  • 6 portioner
400 mlkokosmjölk (typ 1 burk Kung Markatta)
2 dlbutternutpumpa, tärnad
2 dlsötpotatis, tärnad
2-3 dlzucchini, tärnad (1 st normalstor zucchini)
2-3 mskolivolja, till ugnsformen
1 stgul lök
2 st vitlöksklyftor, rivna eller hackade
2 mskingefära, riven
1 stfinger gurkmeja, riven
400 mlkokosgrädde (typ 1 burk Kung Markatta)
2 mskcoconut aminos
2 mskfisksås
1 mskhonung
2 pkttorsk, i stora bitar
1 stlime, juicen
havssalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Tärna pumpa, zucchini och sötpotatis och lägg dem i en ugnsform. Häll över olja och generöst med havssalt. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. När de är färdiga, ta ut och ställ åt sidan.
  3. Under tiden, hacka löken och häll ned i en stor stekpanna tillsammans med det översta, tjocka av kokosmjölken.
  4. Tillsätt riven ingefära och gurkmeja och låt puttra i ca 10 min.
  5. Tillsätt resten av kokosmjölken, tillsammans med kokosgrädden och rör ner coconut aminos, fisksås och honung. Låt puttra någon minut.
  6. Lägg försiktigt ner torsken och låt puttra några minuter tills fisken är klar. Vänd ev bitarna efter några minuter.
  7. Häll över den pressade limen och lägg sedan ner de ugnsrostade grönsakerna.
  8. Servera!

Kommentar

Makrillgratäng paleo

  • 6 port – innehåller vitt vin
800 g makrillfiléer
1 st gul lök
1 dl vitt vin
4 dl kokosgrädde eller kokosmjölk
1 kruka färsk dill
2 msk dijonsenap (EJ AIP)
1 msk honung
1 msk arrowroot, för redning (valfritt)
havssalt efter smak

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 180 grader.
  2. Bena ur filéerna och lägg dem i en ungsfast form med skinnsidan neråt.
  3. Gör i ordning gratängsåsen:
    Stek löken i lite olja och tillsätt därefter vin och grädde. Låt puttra i ca 10 min.
  4. Tillsätt senap, dill, honung och ev arowroot och smaka av med salt.
  5. Häll såsen över fisken och ställ in i ugnen i ca 20-25 min, tills fisken är klar.

 

Curry Massaman AIP

Inspirerat av: AdventuresInPartaking

  • Ca 4 portioner
1 msk fett, olivolja, kokosolja eller annan
400 g sej (eller annan fast, vit fisk)
2 tsk kanel
2 tsk gurkmeja
1.5 tsk ingefära
5 cm färsk ingefära, riven eller finhackad
5 st vitlöksklyftor, finhackade
1 stjälk citrongräs, hackad i centimeterstora bitar (går även att använda torkad citrongräs)
0.5 dl koriander, hackad – valfritt
1 tsk salt
1 msk kokossocker – valfritt
1 st stor, gul lök, hackad
5-6 st palsternackor, ca 7.5 – 1 l hackade
1/4 vitkålshuvud, ca 1 l hackat
1 st burk kokosmjölk (späd ev med mer)
2.5 dl buljong
1 tsk fisksås
1 st lime, juice av

Gör så här

  1. Hacka och preppa grönsakerna
  2. Värm fettet i en stekpanna och stek fisken i ca 3 cm bitar. Lägg åt sidan då den är klar.
  3. Stek lök, vitlök och kryddor i olja i några minuter för att frigöra smakerna ordentligt.
  4. Tillsätt kokossocker, palsternackor, kål, kokosmjölj och buljong.
  5. Lägg lock på och låt småputtra tills palsternackan och kålen är klar, ca 15 min.
  6. Tillsätt fisken och låt den puttra med några minuter.
  7. Rör ner fisksåsen och limejuicen och toppa ev med färsk, hackad koriander.

Kommentar

Riktigt gott!!

Rostade betor och sötpotatissallad AIP

Källa: HomeMadeForelle

  • 4 portioner
4 st betor (gula eller polka helst), tärnade
2 st sötpotatisar (stora, eller flera små), tärnade (helst vita eller röda)
3 msk olivolja
1 tsk honung
½ tsk vitlökspulver
½ tsk rosmarin
havssalt efter smak

Dressing

0.5 dl olivolja
0.5 dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
havssalt efter smak

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 190 grader.
  2. Häll ner betor, sötpotatis, olivolja, honung och kryddor i en stor ugnsform och blanda väl.
  3. Sätt in i ugnen i ca 1 h och rör om emellanåt. Sötpotatisen ska vara mjuk, utan att vara mosig.
  4. Blanda ingredienserna till dressingen i en separat skål.
  5. Servera salladen varm eller kall. Häll på dressingen strax innan servering och blanda ordentligt.

_20171206_081230.JPG

Kommentar

På bilden även Varm kålsallad med äpple och rödlök

På bilden överst har jag använt polkabetor och vit sötpotatis, som påminner väldigt mycket om vanlig potatis. Vit sötpotatis är dessutom mycket mera fasta och mindre söta än ”vanliga” orangea sötpotatisar.

 

Krämig citronpasta med lax AIP

  • Ca 4 portioner
1 st savoykålshuvud, litet/medelstort
2 st gula lökar
1 msk olivolja
3 dl syrad kokosgrädde (eller kokosyoghurt)
1 msk arrowroot (valbart)
400 g lax
2 msk avocadoolja eller kokosolja för stekning
1 nypa salt
1 st liten citron, skalet av
200 g sötpotatisgnocchi

Gör så här

  1. Sötpotatisgnocchi
    För att förkorta tillagningstiden, se till att förbered denna dagen innan.
  2. Såsen
    Fräs savoykålen tillsammans med löken och vitlöken ca 5-7 minuter, tills kålen blir mjuk. Under tiden, stek laxen i bitar i en annan panna.
  3. Rör ner grädden och låt koka ihop. Red ev med arrowrooten ifall såsen blir för tunn. Den ska kännas lagom tjock och riktigt krämig.
  4. Blanda ner laxbitarna, riv ner citronskalet och smaka av med salt.

Kommentar

Detta blev förvånansvärt gott! Smakade ”riktig” krämig pasta med grädde eller creme fraiche.

Till denna gång gjorde jag sötpotatisgnocchi på lila sötpotatis (lika delar cassavamjöl och arrowroot + en skvätt med olja och salt).

_20171202_084617.JPG

Blomkålsmos AIP

Källa: TheWholeLifeBalance

  • 4 portioner
1 st blomkålshuvud, mellan-stort
3 msk näringsjäst
1 tsk salt
½ tsk vitlökspulver
½ tsk lökpulver (valbart)
0.5 dl kokosgrädde

Gör så här

  1. Dela blomkålen i mindre bitar och ångkoka tills de är klara, ca 10 minuter.
  2. Häll över blomkålen, näringsjäst, salt, vitlökspulver och lökpulver i en mixer och mixa tills det blir slätt.
  3. Häll ner kokosgrädden och blanda väl.
  4. Späd ev med mer grädde och smaka av.

Kommentar

Riktigt gott mos! Det bästa grönsaksmoset hitintills!

Serveringstips

Stekt makrill och äppel- och fänkålsslaw.

_20171202_184649.JPG