Pumpa- och sötpotatisgryta AIP

8 dlbutternutpumpa, tärnas
1 ststor morot, tärnad i små bitar
4 dlsötpotatis, tärnad
1 ststor, gul lök
1 stkanelstång
4 dlkokosgrädde (typ Kung Markattas)
1 st lime, skalet och sedan juicen
1 påsespenat (liten)
1 stbuljongtärning eller motsvarande fond
1 dlkokosflingor
havssalt

Gör så här

  1. Tärna alla grönsaker och stek dem i kokosolja i ca 5 minuter på låg/mellanvärme.
  2. Häll över kokosgrädden och tillsätt kanelstången, skalet av limen, kokosflingorna och buljongen. Låt puttra i ca 15 minuter, tills grönsakerna känns klara.
  3. Häll ner spenaten och limejuicen. Låt puttra någon minut.
  4. Smaka av med salt.

Röd fiskgryta med cassava och oliver AIP

4 portioner

400 gtorsk eller sej
5 dltärnad cassava
2-3 mskolivolja
2 stvitlöksklyftor
1 st gul lök
1 tskgurkmeja
1 stlagerblad
2 tskoregano
4-5 dlnomatosås (tex denna)
2 tskhavssalt, smaka av
0.5 dlhackade oliver
1 stlime, juicen
ev vatten eller buljong att späda med

Gör så här

  1. Börja med att skala cassavaroten med en ordentlig potatisskalare alt en kniv. Tärna och skär bort den hårda strängen i mitten. Koka upp i vatten och låt sjuda i ca 15 min, tills den blir nästan helt mjuk.
  2. Under tiden, stek löken och kryddorna försiktigt i oljan och tillsätt därefter nomatosåsen. Låt småputtra ca 5-10 min.
  3. Häll ner oliverna och limen och tillsätt därefter cassavatärningarna.
  4. Skär fisken i större bitar och lägg ner även den i grytan. Låt puttra några minuter tills fisken är klar. Späd ev med vätska, ifall grytan känns tjock.
  5. Servera!

Kommentar

Gyllengul fiskgryta med ugnsrostade grönsaker AIP

  • 6 portioner
400 mlkokosmjölk (typ 1 burk Kung Markatta)
2 dlbutternutpumpa, tärnad
2 dlsötpotatis, tärnad
2-3 dlzucchini, tärnad (1 st normalstor zucchini)
2-3 mskolivolja, till ugnsformen
1 stgul lök
2 st vitlöksklyftor, rivna eller hackade
2 mskingefära, riven
1 stfinger gurkmeja, riven
400 mlkokosgrädde (typ 1 burk Kung Markatta)
2 mskcoconut aminos
2 mskfisksås
1 mskhonung
2 pkttorsk, i stora bitar
1 stlime, juicen
havssalt

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Tärna pumpa, zucchini och sötpotatis och lägg dem i en ugnsform. Häll över olja och generöst med havssalt. Ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter. När de är färdiga, ta ut och ställ åt sidan.
  3. Under tiden, hacka löken och häll ned i en stor stekpanna tillsammans med det översta, tjocka av kokosmjölken.
  4. Tillsätt riven ingefära och gurkmeja och låt puttra i ca 10 min.
  5. Tillsätt resten av kokosmjölken, tillsammans med kokosgrädden och rör ner coconut aminos, fisksås och honung. Låt puttra någon minut.
  6. Lägg försiktigt ner torsken och låt puttra några minuter tills fisken är klar. Vänd ev bitarna efter några minuter.
  7. Häll över den pressade limen och lägg sedan ner de ugnsrostade grönsakerna.
  8. Servera!

Kommentar

Torsk med fänkål

  • 4 port – Obs! Vitt vin ingår.
800 g torsk
1 st fänkål, i bitar
1 st gul lök, liten
1 st morot, i tunna skivor
1 st sötpotatis, i tunna skivor
2 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl kokosgrädde
1 st citron, skalet
havssalt, efter smak

Gör så här

  1. Skär fisken i kuber och stek dem separat i lite olja och ställ åt sidan.
  2. Stek grönsakerna hastigt och häll därefter på vin, buljong och grädden. Låt koka ihop och puttra i ca 5-10 minuter.
  3. Lägg i fisken och krydda med salt och citronskal och koka ytterligare några minuter.
  4. Garnera med lite fänkålsdill om det finns någon.

Kommentar

Riktigt gott!

 

Fiskgryta AIP

Källa: ZenFunctionalWellness

  • Ca 4 portioner
 1 st  purjolök, ca 3 dl hackad
 2 msk  kokosolja
 1 tsk  havssalt
 3 st  vitlöksklyftor
 2 stjälkar  selleri, hackade ca 2.5 dl
 1 st  sellerirot, liten ca 3 dl hackade
 1-2 st  majrovor
 2 msk  gurkmeja
 1 msk  torkad persilja
 2.5 msk  coconut aminos
 1 burk  kokosmjölk
 5 dl  buljong, tex fisk
 1 msk  äppelcidervinäger
 ½ st  citron, saften
 2 st  lagerblad
 1.25 tsk  senapsfrö, malt (EJ AIP)
 200 g  räkor
 200 g  vit fisk, tex torsk
 200 g  lax
 1 kruka  persilja, hackad
 havssalt, efter smak

Gör så här

  1. Sautera purjolök, kokosolja och salt tills löken blivit lätt brynt. Rör då och då.
  2. Tillsätt vitlök, sellerirot, gurkmeja, kryddor och coconut aminos. Rör och och låt det steka i ca 5 minuter, tills grönsakerna blivit mjuka.
  3. Tillsätt kokosmjölk, buljong, äppelcidervinäger, citron, lagerblad (senap om EJ AIP), samt fisken. Rör om och lägg på lock.
  4. Låt puttra i ca 10 minuter, tills fisken är klar. Tillsätt räkorna, den hackade persiljan och smaka av med salt. Servera.

 

Asiatisk fiskgryta AIP

Källa: SwedishPaleo

  • 4 portioner
500 g laxfilé
400 g valfri vit fiskfilé t.ex. kolja, torsk eller sej
150 g skalade räkor
1 dl färsk eller fryst koriander
3 små röda lökar
2 klyftor vitlök
5 cm färsk ingefära
½ stånd fänkål
3 msk kokosolja
750 ml kokosmjölk (Kung Markatta, ”Äkta vara”)
2 tsk arrowrot
4 tsk egen AIP-curry
1 tsk gurkmeja
2 msk grönsaksbuljong, gärna Renée Voltairs Lantbuljong
salt

Gör så här

  1. Skär lök, vitlök, chili, ingefära, paprika, fänkål i bitar och bryn i kokosolja. Häll i kokosmjölk, kryddor och buljong. Låt puttra i 10 minuter.
  2. Skär fisken i bitar. Tillsätt fisk, sockerärtor, koriander och arrowrot och låt puttra ytterligare 5-10 minuter. Salta och peppra om det behövs.
  3. Häll upp och lägg räkorna på toppen och dekorera ev med lite extra koriander. Servera med lättkokta blomkålsbuketter eller andra grönsaker.

Tips!

Lägg till fler grönsaker, t ex broccoli och zucchini. Lägg till dessa under punkt 1.

Utan ”vanlig” curry eller currypasta blir rätten mild i kryddningen. För att få lite mer fart, lägg till mer ingefära.